Jyväskylän suurin NÄYTÖNSÄÄSTÄJÄ

Rosita Sinetta
Lumière40100- tapahtuman päätösshow
10.10. klo 20.00, Valtiontalon ulkoseinä

337

Ranskalainen Digital Slaves on digitaaliseen taiteeseen keskittyvä ryhmä, joka vieraili Lumière 40100– tapahtumassa ja järjesti workshopin asiansa opettamiseksi eteenpäin. Tapahtuman päätteeksi heijastettiin musiikista ja liikkuvista graafisista 3D- kuvioista koostuva aikaansaannos Kilpisenkadun ja Vapaudenkadun kulmassa sijaitsevan Valtiontalon seinään.

Vaikka Digital Slaves tituleeraa itseään multimediataiteilijoiksi, tässä esityksessä multimediasisustajat vaikuttaa todenmukaisemmalta termiltä ryhmälle. Suuren tyhjän seinän täyttäminen Sylvain Tartarin musiikin tahtiin liikkuvilla graafisilla elementeillä on toki näyttävää, mutta sen katsominen pakkasessa ei ole kiinnostavaa, jos itse teoksesta ei löydä 20 minuuttiin mitään sanomaa. Näytös, jonka tarkoituksena oli ilmeisesti vain ihailla Digital Slavesin tietokoneohjelmienkäyttötaitoa, jätti huomiotta myös kuvien sisäiset jännitteet ja suhteet. Erilaiset kuviot pyörivät seinällä monesta eri kulmasta yhtä pitkältä tuntuvan ajan luomatta minkäänlaista sidettä toisiinsa. Räväkkyyttä kaivannut esitys sai kyllästyneen yleisön poistumaan hiljalleen paikalta esityksen edetessä.

Näytönsäästäjäkuvien takaa löytämäni mahdollinen viesti on aluksi nähtyjen vihreiden lehvistöjen vääristyminen ja pimeneminen kolmiulotteisten kuvioiden ottaessa vallan valtiontalon seinällä. Tällainen teknologisoitumista kuvaava juonentynkä sai oivan näyttämön sille sopivassa urbaanissa ympäristössä.

Arvokasta Digital Slavesin näytöksessä olivatkin sen puitteet. Valtiontalon seinien käyttöä voidaan pitää manifestina itse kaupungin luovemmasta käytöstä. Idea on nerokas. Harmi, että toteutus oli niin vähäpätöinen.

One thought on “Jyväskylän suurin NÄYTÖNSÄÄSTÄJÄ

  1. Hei!

    Juttuun on lipsahtanut pieni virhe: musiikista tapahtumassa vastasi Sylvain Tartarin, ei Sylvain Torbarin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s