Ruoste raiskaa – MIKÄ MUU ?

Satu Hiekkanen
Alberto Ferretti Muistoja – retrospektiivinen näyttely Keski-Suomen museo 15.11.2009 saakka

ferretti

Alberto Ferrettin näyttelyn keskeisenä elementtinä on ruosteenruskea väri. Ruoste konkreettisesti peittää alleen kristinuskon kuvia ja teknologian tuotteita. Maalauksessa ”Muisto” enkelihahmot näkyvät eteerisesti ruostekerroksen takaa ikään kuin usko enkeleihin olisi katoamassa ja tietokoneen hiiret valtaamassa tilaa.

Länsimaisen uskonnon symbolien ja värien muuttuminen näkyy teoksissa ”Musta enkeli” ja ”@ngel”. Musta enkelipatsas mustassa maalauksessa mikrovirtapiirien yläpuolella on kuin muisto lapsen uskosta enkeleihin, sininen enkeli yhdessä @ -merkin kanssa rinnastaa tietokoneen uskontoon.

Lapsuuden ajan ruutuhyppely- ja jätkänsakki-pelit johdattavat kokijan tietokoneista syntyvän romutaiteen ääreen. Kuvaruudusta on tullut tietokoneen hiirille uusi koti ja luonnonmukainen elinpiiri. Radioaktiivisen aineen varoitusmerkillä varustettu öljytynnyri kumirengaspaloista muodostuneella matolla tuo esiin taiteen mahdollisuuden vaikuttaa koko yhteiskuntaa koskeviin kysymyksiin ydinjätteistä. Taiteen suhdetta kaupallisuuteen pohditaan teoksessa, jossa tauluja kuljetetaan pois ostoskärryissä.

Näyttely tuo esiin nykyaikaan liittyviä teemoja. Muotokieli perustuu usein vanhojen materiaalien käyttöön. Ailahtelevasta näyttelystä olisi muodostunut selkeämpi kokonaisuus teosten määrää vähentämällä. Varhaisemman tuotannon veistokset ovat Ferrettin parhaimmistoa. Näyttelyyn kannattaa tutustua, sillä monet sen teokset ovat ajankohtaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s