Ponyo tahtoo olla ihminen

Emmi Varjola
Hayao Miyazaki
Ponyo rantakalliolla

04

Henkien kätkemä– ja Naapurini Totoro-animaatioiden luojan Hayao Miyazakin uusin elokuva Ponyo rantakalliolla on lumoava sukellusretki lapsuuteen. Nyky-Japaniin sijoittuva tarina on mukaelma Hans Christian Andersenin Pieni merenneito-sadusta.

Ponyo on pikkuinen valtameren kala, joka huuhtoutuu rantaan. Sosuke-pojan pelastettua Ponyon tämä päättää tahtovansa elää ihmisenä kuivalla maalla. Mutkia kalatytön matkalle kohti ihmislapsen elämää asettaa kuitenkin tämän isä, meren velho Fujimoto.

Tarina etenee luontevasti soljuen ja imaisee mukaan lapsihenkilöidensä maailmaan fantasian ja toden rajamaille. Jännittävät käänteet johtavat kohti miltei liian makeaa loppua. Elokuva tuo mieltä lämmittävästi esille lasten itsenäisen toiminnan arvoa sekä kantaa huolta merten tilasta.

Miyazakin piirrosjälki on taatun kaunista. Rantakaupungin ja merenalaisen maailman maisemissa voi nähdä kuitenkin uusia vaikutteita. Rennon ja luonnollisen näköinen, värikylläinen piirrosjälki tekee merestä paljon muutakin kuin sinisen. Meri ei jää taustalle, vaan on elokuvassa tärkeä hahmo.

Ponyo rantakalliolla kuljettaa kaiken ikäiset katsojansa lempeästi kauniista kuvasta toiseen sopivasti hölskytellen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s